zondag 27 oktober 2019

DE DAG DES HEREN



DE DAG DES HEREN:

EEN HEILIGE DAG!

"De dag des Heren, de zevende dag, een rustdag, ons gegeven door God!

In Haar grote boodschap van La Salette spreekt Maria ook over de dag des heren, hiermee bedoelen we de zondag, de dag aan God toegewijd. Maria spreekt hier in de ikvorm (1 é persoon enkelvoud) Ze spreekt in naam van God, en zegt er letterlijk:
IK HEB U ZES DAGEN GEGEVEN OM TE WERKEN, IK HEB MEZELF DE ZEVENDE DAG VOORBEHOUDEN EN GIJ WILT HEM MIJ NIET TOESTAAN.”

Reeds in het begin van de Bijbel, in Genesis 2 lezen we al dat God de zevende dag tot een rustdag maakte en deze dag zegende tot een “heilige dag.”

Genesis 2:1-4:

“Zo maakte God de hemel en de aarde en alles wat daarop leeft en groeit.  Op de zevende dag was alles af en maakte God niets meer. Op de zevende dag rustte God uit van al zijn werk.  God zegende de zevende dag en maakte er een heilige dag van, omdat Hij toen uitrustte van het maken van de hemel en de aarde.
 Zo zijn de hemel en de aarde ontstaan. Zo heeft de Heer God de hemel en de aarde gemaakt.”
Ook in het boek exodus lezen we dat de sabbat, een heilige rustdag is!



“Denk aan de sabbat; die moet voor u heilig zijn. Zes dagen kunt u werken en alle arbeid verrichten. Maar de zevende dag is de sabbat voor de HEER uw God. Dan zult u geen enkele arbeid verrichten: uzelf niet, uw zoon niet, uw dochter niet, uw slaaf niet, uw slavin niet, uw dieren niet, evenmin als de vreemdeling die bij u woont. Want in zes dagen heeft de HEER de hemel, de aarde en de zee en al wat ze bevatten gemaakt. Maar de zevende dag heeft Hij gerust en zo de sabbat gezegend en tot een heilige dag gemaakt.” 

(Exodus 20:8-11)

of kortweg het 3 é gebod:
 Heilig steeds de dag des Heren.”

Verder zegt Maria nog:  In de zomer gaan slechts nog enkele oudere vrouwen naar de Mis, de anderen werken op zondag. In de winter als ze niets anders te doen hebben gaan ze slechts naar de Mis om te spotten met de godsdienst.

Hieruit kunnen we afleiden dat men een eerbiedige houding van ons verwacht bij het bijwonen van de eucharistie! 
(De eucharistie is geen praatcafé, maar wel een dienst waar we eer brengen aan God op Zijn heilige dag!)
Op de dag des heren eren we God door:
*een eredienst aan God bijwonen 
(de H.Eucharistie.)
*Deze dag respecteren als rustdag, en even tijd nemen om voor onszelf en onze naaste STIL te zijn, in dit stiltemoment kan men dan even in het “woord van God” lezen en er eens over nadenken, of tijd nemen voor persoonlijk gebed.

Jammer genoeg is in onze hedendaagse maatschappij de zondag herleid tot een bijna doodgewone doordeweekse “vrije dag.”
Hier speelt ook het egoïsme van de mens een grote rol: namelijk, men wil de zondag, de dag aan God toegewijd niet meer afstaan aan God, maar men wil hem liever voor zichzelf houden.
(Maria zegt in het geheim: “Daar het heilig geloof van God vergeten zal zijn zal de mens meer en meer egoïstisch worden.”)
Men zegt of denkt: “Het is mijn vrije dag en ik vul hem in naar mijn eigen goeddunken en eigen zin.” Zo zien we op de zondag veel uiteenlopende evenementen georganiseerd worden met vooral veel lawaai, waar vooral amusement en ontspanning de hoofdnoot vormen.
(geheimL.S.: “Men zal nergens anders aan denken dan aan zich te vermaken.)

 In bijna gans de wereld heeft de 24-uren economie zich gevestigd. Alles draait rond  economische belangen, ook dus op zondag. Gods belangen en werken tellen niet meer mee…Maria zegt in het geheim van La Salette:
 De wereldlijke heersers zullen allen éénzelfde doel hebben: Het afschaffen en doen verdwijnen van elk godsdienstig beginsel dat plaats moet maken voor het materialisme, atheïsme, spiritisme en allerlei soorten van zonden!”
Deze voorspelling heeft zich reeds voltrokken in onze wereld in het afschaffen van de zondag als ‘heilige dag die God toebehoort. Men heeft er een wereldse dag van gemaakt met vermaak en plezier, straks komen de feestdagen er terug aan, reeds weken op voorhand zijn de meeste winkels open op zondag…kerstmarkten en allerlei eindejaarsevenementen vinden plaats op de zondag!

Overweging over de dag des Heren, door de H. Pastoor van Ars:
“Wie op zondag hard aan het werk gaat, vergist zich in de berekeningen, met de gedachte dat hij meer geld gaat verdienen of meer werk! Kunnen twee of drie franken ooit het onrecht compenseren die hij zichzelf aandoet door de wet van de Goede God te breken? U verbeeldt u dat alles afhangt van uw werkzaamheden; maar zie opeens is daar een ziekte of een ongeluk. Er is zo weinig voor nodig: storm, hagel, vorst...
Werk, niet om het voedsel dat vergaat, maar voor dat wat blijft in het eeuwige leven. Wat verdient u met het werken op zondag? U laat de aarde achter zoals ze is wanneer u weggaat; u kunt niets meenemen. Ons eerste doel is naar God gaan; slechts daarvoor zijn wij op aarde.”
Zusters en broeders, we moeten op zondag sterven om op maandag weer te verrijzen. De zondag is eigendom van God: het is Zijn dag, de Dag des Heren. Hij heeft alle dagen van de week gemaakt; Hij had ze alle voor zichzelf kunnen houden. Hij heeft er zes aan ons gegeven, de zevende heeft Hij voor zichzelf bewaard!

"Op de zevende dag rustte God uit van al zijn werk.  God zegende de zevende dag en maakte er een heilige dag van."(Genesis 2:3)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.